Görme engelli yol tuğlasına talep arttı

Selim Bostancı - Bartın'da 20'yi aşkın ülkeye tuğla ihraç eden bir fabrikanın görme engelliler için ürettiği işaret ve takip tuğlalarına toplumdaki bilinçlenme nedeniyle yoğun bir talep var.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki çeşit üretilen tuğla, görme engelli bastonu yardımıyla düz ilerlenmesi ve sağa sola dönülmesi gerektiğini ya da yolun sonuna gelindiğini belirtiyor.

Işıklar Holding'e bağlı Klinker Tuğla Fabrikası Müdürü Cem Baki Sinal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde Türkiye ve dünyada engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik yasal düzenlemelerin artmasıyla toplumda bilinçlenmenin geliştiğini kaydetti.

-"Havaalanı ve ışıklı kavşaklarda kullanılıyor"-

Yaklaşık 1 yıl önce görme engellilerin yolları takip edebilmelerini sağlamak amacıyla işaret takip tuğlası üretmeye başladıklarını vurgulayan Sinal, şunları kaydetti:

"Üretimine başladığımız bu tuğlalar, özellikle Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yoğun olarak kullanıldı. Havaalanları başta olmak üzere insanların bol yürüyüş yaptıkları yerlerde ve ışıklı kavşaklarda sıklıkla kullanılıyor. Kullanımı yaygınlaşıyor."

İki farklı tuğla ürettiklerini dile getiren Sinal, birinci tuğladaki kabartmalarla görme engellilerin baston yardımıyla ilerleyebildiğini; ikincisiyle oval kabartmalarla yolun sonuna gelindiği, sağa veya sola dönülmesi gerektiğinin anlaşıldığını söyledi.

Bu tür tuğlaların her geçen gün yaygınlaştığını dile getiren Sinal,

"Ülkemizde engelli duyarlılığının artmasıyla, belediyelerin işaret ve takip tuğlalarına talebi arttı. Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde kullanılan tuğlalar diğer illerde de yaygınlaşıyor" diye konuştu.

-20'yi aşkan ülkeye ihracat-

Ürettikleri 400'ün üzerinde tuğla çeşidini Mısır, Kuzey Irak, Gürcistan, İran, Cezayir, Rusya, Bulgaristan ve Romanya gibi 20'den fazla ülkeye ihraç ettiklerine dikkati çeken Sinal, bu ürünlerin havaalanı, 5 yıldızlı otel gibi çok önemli uluslararası projelerde kullanıldığını belirtti.

Ülkeye önemli döviz girdisi sağladıklarını ifade eden Sinal, şöyle konuştu:

"Hacimli yapısı nedeniyle nakliyesi ciddi maliyetler getiren tuğla sektöründe, deniz taşımacılığı özellikle ihracat konusunda ciddi avantaj anlamına gelmektedir. Bunun için Bartın'ın sunduğu avantajlardan biri de, limanının sağladığı lojistik destektir"

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber